Transformatie Appartementen Scharloo 5
Project
Appartementen Scharloo 5
Soort
Transformatie
Locatie
Brielle
Ontwerp
2018
Fase
Definitiefontwerp
Opdrachtgever
Particulier

Over het project

Groot Pakhuis uit 1620 met gewijzigde puntgevel en getoogde vensters. Gevelsteen met bekroond hart. Rijksmonument.

De geschiedenis van de brouwerij ''t Gecroonde Hart'

De industriële geschiedenis van het Scharloo begint in 1596 met de uitgifte van een perceel voor een 'meestoove', dat is een gebouw voor het drogen en malen van het gewas meekrap dat vroeger werd toegepast als rode verfstof voor stoffen. De 'echte' industrialisatie aan het Scharloo begint in 1598 wanneer brouwer Maerten Buijs, een erf gegund wordt door de stad voor het oprichten van een brouwerij. Het perceel bevond zich net aansluitend aan het hoekhuis in de hoek Kaaistraat - Scharloo.

Het ging de brouwer voor de wind; want al kort na de oprichting wordt er uitgebreid met een mouterij en een rosmolen met de bijbehorende paardenstal. Maerten Buijs verkoopt de brouwerij in 1610 aan Jan Franszoon Back. Hij koopt de meestoven ten zuiden van de brouwerij op om een nieuwe brouwerij neer te zetten, en de oude te verkopen. In april 1618 wordt hij benoemd tot schepen. Het was een opportunistisch persoon en hield zich niet aan de bouwvoorschriften. In 1619 begint hij met de bouw van een nieuwe brouwerij, die in 1620 in bedrijf gaat. Het jaartal staat op de gevelsteen van ‘t Gecroonde Hart.

In 1890 koopt Cornelis Spoon het kolenpakhuis Scharloo 5, dat in 1792 door Hendrik van Kruijne gebouwd was als branderij jeneverstokerij, en zet de kolenhandel voort. In 1895 koopt hij ook het woonhuis Scharloo 9, waar de familie dan al woonachtig is. omstreeks 1925 bezit de familie spoon het hele complex, bestaande uit de panden Scharloo 5 t/m 10 en exploiteerden gedurende een lange reeks van jaren een brandstoffen- en bouwmaterialenhandel. (Door Rens van Adrighem)