Transformatie Cincinnati fabriekshallen
Project
Cincinnati fabriekshallen
Soort
Transformatie
Locatie
Vlaardingen
Ontwerp
2020
Fase
Voorontwerp
Opdrachtgever
Van Adrighem Group

Over het project

De machinefabriek van Cincinnati Millacron ontwierp Maaskant in 1952 op een door snelwegen, spoorlijnen en havens omgeven eiland. De vormgeving van het gebouw is oncontextueel en universeel: het speelt niet in op zijn locatie en onderscheidt zich architectonisch niet van fabrieken en industrieterreinen elders. Het bestaat uit twee delen: een representatief, symmetrisch hoofdgebouw, dat een kopie is van het Cincinnati hoofdkantoor in Ohio, VS, en een grote machinehal met halfronde sheddaken.

 

De innovatie van de Cincinnati-fabriek lag op het technische vlak: het gebouw bezat de eerste voorgespannen schaaldaken van Nederland. Sheddakenin staal of ‘gewoon’ beton waren gebruikelijk. Het voorgespannen beton had als belangrijk voordeel dat er goedkoper en sneller zeer grote overspanningen gemaakt konden worden.

 

bron: Stichting Rotterdam-Maaskant

 

Op 7 mei 1952 wordt aan de Schiedamsedijk de eerste paal geslagen voor het fabrieks- en kantoorgebouw van Cincinnati Nederland N.V. door de president-directeur Geier van het Amerikaanse moederbedrijf Cincinnati Milling Machine Cy. uit Cincinnati, Ohio.